Ana Sayfa
Sakarya Üniversitesi Sıfır Atık Uygulaması

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SIFIR ATIK UYGULAMASI

Sakarya Üniversitesi olarak, çevre kirliliğinin önlenmesi, atık oluşumunun azaltılması, gelecek nesillere daha temiz ve daha yaşanabilir bir çevre bırakılması ve ekonomiye katma değer sağlanması amacıyla T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık hareketine destek veriyoruz.

Sıfır atık projesi kapsamında; 1200 adet atık kutusu binalara öğrenci ve çalışanların rahat ulaşabileceği noktalara yerleştirilmiştir. Plastik-cam-metal atıklar, kağıt atıklar ve diğer atıklar olarak 3 bölmeli sistem kurulmuştur. Ayrıca atık pil kutuları her binanın girişinde bulunmaktadır.

Üniversitemizde atıklar toplanırken Sıfır Atık Yönetmeliği’ne uygun olarak renkli poşet uygulaması başlatılmış olup, mavi poşetlerde kağıt atıkları, sarı poşetlerde plastik-cam-metal atıkları, koyu gri poşetlerde ise evsel atıklar toplanmaktadır.

Birimlerde oluşan geri kazanılabilir atıklar belediye ile anlaşması olan lisanslı geri dönüşüm firmasına teslim edilirken evsel atıklar belediyeye teslim edilmektedir.

Esentepe Kampüsünde oluşan yaprak atıkları ve ağaç budama sırasında oluşan organik atıklar kompost yapılarak değerlendirilmektedir. Kompost gübresi bitki besleme ve geliştirmede kullanılmaktadır.

Laboratuvarlarda ve idari binalarda oluşan tehlikeli atıklar, Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne göre depolanıp lisanslı atık yakma ve değerlendirme firmasına gönderilmektedir. Oluşan tıbbi atıklar Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ne uygun olarak toplanarak lisanslı Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisine teslim edilmektedir.

Kampüs alanı içinde uygun yerlerde görüntü kirliliği, koku ve sızıntıyı engellemek amacıyla etrafı tellerle çevrili atık toplama noktaları kurulmuştur. Tehlikeli atıkların ilgili yönetmeliğe göre 180 gün boyunca depolanması için geçici depolama alanı yapılmıştır.

Elektrikli ve elektronik atıklar ayrı toplanmakta ve lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilmektedir.

Metal ve ahşap hurdalar toplanmakta ve lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilmektedir.

Tüm atık bilgileri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Entegre Çevre Bilgi Sistemine girilerek yıllık atık beyanı gerçekleştirilmektedir.

Laboratuvar kullanan akademik personellerimiz tehlikeli atıkların kontrolü ve yönetimi hakkında bilgilendirilmiştir. Sıfır atık uygulaması hakkında idari ve akademik personelimize online eğitim verilmiş ve öğrencilerimizin bilinçlendirilmesi için eğitim çalışmaları planlanmıştır.

Sıfır atık projesi kapsamında çalışmaları yürütecek ekipler oluşturulmuştur. ‘‘Sıfır Atık’’ uygulamasına dair yapılacak olan çalışmalar ve yeni uygulamaların sayfamızda duyurulması planlanmaktadır.

Üniversitemiz 12/07/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği'nce Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ni kurarak Sıfır Atık Belgesi'ni almaya hak kazanmıştır.

Tüm personellerimiz ve öğrencilerimizin farkındalığı ve katkılarıyla birlikte Sıfır Atık Projemizi daha üst basamaklara taşımayı hedefliyoruz.

Fotoğraflar